Nieuws

Coronaboetes mogelijk niet langer op strafblad

Coronaboetes mogelijk niet langer op strafblad

In de toekomst leiden coronaboetes waarschijnlijk niet meer tot een aantekening op het strafblad. Daarnaast gaat de hoogte van de coronaboetes mogelijk ook omlaag. Minister Grapperhaus gaat de mogelijkheden hiervan bekijken.

De coronaboete heeft gevolgen voor je strafblad. De algemene regel luidt: wie een overtreding begaat waarop een boete staat van meer dan 100 euro krijgt een aantekening in zijn of haar justitieel dossier, in de volksmond dus een strafblad. De coronaboetes voor meerderjarigen bedragen 390 euro. In de Tweede Kamer is geen enkele partij er (gelukkig) mee eens dat meerderjarigen een strafblad krijgen door een coronaboete. De Kamer stemde vorige week unaniem voor een motie die oproept tot het schrappen van deze regel.

Een van de mogelijkheden is kijken of de boete verlaagd kan worden tot onder de 100 euro. Er volgt dan geen aantekening. Daarnaast is er voorgesteld om de aantekening tijdelijk te maken. Wel wil het kabinet de mogelijkheid behouden om overtreders die met opzet zich niet aan de coronaregels houden, alsnog een aantekening te geven.